Beweegblog #50: De voordelen van kou: Waarom we moeten omarmen wat we vrezen

Het wordt weer kouder en in onze moderne samenleving proberen we deze kou zoveel mogelijk te vermijden. Overal waar we komen is het 20°C en wanneer dat niet het geval is dan hebben we warme dekens, dikke truien en winterjassen. Alles om de koude wintermaanden comfortabel door te komen. Echter, kou heeft meer voordelen dan je misschien denkt. In deze blog zal ik de voordelen van kou verkennen en waarom we wellicht meer moeite zouden moeten doen om deze natuurlijke sensatie te omarmen.

  1. Versterkt het immuunsysteem: Koude blootstelling kan het immuunsysteem versterken. Wanneer je wordt blootgesteld aan koude temperaturen, moeten je lichaam en immuunsysteem harder werken om je warm te houden. Dit kan leiden tot een verhoogde productie van witte bloedcellen en antilichamen, wat de weerstand tegen ziekten kan verbeteren. Uit onderzoek van het AMC blijkt zelfs dat dagelijks koud afdouchen leidt tot 29 procent minder ziekteverzuim.
  2. Verbetert de bloedsomloop: Koude temperaturen kunnen de bloedsomloop stimuleren. Wanneer je in de kou bent, vernauwen je bloedvaten om warmteverlies te minimaliseren. Dit kan de bloedstroom versnellen en de circulatie verbeteren, wat gunstig is voor je hart en je algehele gezondheid.
  3. Verhoogt de stofwisseling: Blootstelling aan kou kan je stofwisseling een boost geven. Je lichaam verbrandt meer calorieën om warm te blijven in koude omgevingen. Dit kan helpen bij gewichtsbeheersing en gewichtsverlies, zolang je je calorie-inname in evenwicht houdt.
  4. Verhoogt alertheid en energie: Koude lucht kan je alerter en energieker maken. Het inademen van koude lucht stimuleert je zenuwstelsel en kan vermoeidheid verminderen. Dit is de reden waarom veel mensen koudwaterdouches of -baden nemen om ’s ochtends wakker te worden en zich verfrist te voelen.
  5. Verbetert de huid en het haar: Koude temperaturen kunnen gunstig zijn voor je huid en haar. Koude lucht heeft de neiging minder vocht vast te houden, wat kan helpen bij het verminderen van acne en een vettige huid. Daarnaast kan koude lucht je haar een glanzende uitstraling geven.
  6. Verhoogt de mentale veerkracht: Koudeblootstelling kan je mentale veerkracht vergroten. Het helpt je omgaan met ongemakkelijke situaties en je comfortzone uit te breiden. Dit kan leiden tot meer zelfvertrouwen en stressbestendigheid.
  7. Verbetert de slaap: De kou kan de slaap verbeteren. Een koele slaapomgeving wordt vaak als comfortabeler ervaren, en het kan je helpen sneller in slaap te vallen en dieper te slapen.

 

Het is belangrijk op te merken dat het omarmen van kou niet betekent dat je jezelf blootstelt aan gevaarlijk lage temperaturen zonder de juiste voorzorgsmaatregelen. Matige blootstelling aan kou, zoals koud douchen of tijd buitenshuis doorbrengen tijdens koude dagen, kan al veel van deze voordelen opleveren. Klik hier voor verschillende koude-douche-tips.

 

Kortom, kou heeft tal van voordelen voor je lichaam en geest. Dus, misschien is het tijd om de kou niet langer te vrezen en te beginnen met het omarmen van de voordelen die het te bieden heeft.

 

Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer in beweging willen komen, maar heb je hier bepaalde hulp bij nodig? Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of g.kroes@mensenwelzijn.nl

VA_beheer
Laatste berichten van VA_beheer (alles zien)