Doortrappen: Henk Lubberding leert je veilig fietsen

Na een succesvolle ‘Doortrappen-clinic’ vorig jaar, wordt er binnenkort – tijdens de Voorster Sportweek – opnieuw aandacht besteed aan fietsveiligheid door Henk Lubberding. Tijdens een tweedelige cursus geeft Henk de deelnemers allerlei tips die de fietsveiligheid en het fietsplezier verhogen. De deelname is gratis, maar vanwege verwachte drukte en beperkt aantal plekken is aanmelden noodzakelijk.

 

Henk Lubberding uit Voorst is voor velen geen onbekende. Henk was tot zijn 39ste profwielrenner en groeide uit tot een nationale bekendheid. Na zijn profcarrière is Henk onder andere fietsclinics gaan geven, ook voor E-bikes. De BOVAG heeft hem zelfs uitgeroepen tot ‘ploegleider’ van de Elektrische Wielerploeg. Tijdens de clinics en trainingen let Henk op een goede fietshouding en de juiste handelingen. “Zo zorg ik voor meer fietsplezier. En je fietst meer als je plezier hebt”, legt Henk uit.

 

Inmiddels is Henk al ruim 10 jaar bezig met mensen bewust te maken van hun gedrag, houding en veiligheid op een e-bike. Hij ziet het als zijn doel om mensen meer gevoel te geven op én met de fiets. “In korte tijd zie ik precies hoe mensen op de fiets zitten en wat ze doen. Er valt altijd wel iets te verbeteren. Bij sommigen staat het stuur niet op de juiste hoogte. Vaak te hoog zodat ze lekker rechtop kunnen zitten. Maar op die manier kun je je armen niet ontspannen en krijg je allerlei klachten in je nek en je rug. En veel mensen zetten hun zadel te laag.”

 

Veiligheid en plezier staan voorop volgens Lubberding: “Ik leer ze de noodstop, ik breng ze bij hoe ze veilig op- en afstappen en hoe ze met het meeste comfort kunnen fietsen. Veel mensen zitten bijvoorbeeld op een verkeerd zadel. Het draait echt niet alleen om de afstand tussen de zitbeenderen of een zadel past of niet. Als ze ontdekken dat fietsen geen pijn hoeft te doen en dankzij de juiste houding erg ontspannen kan zijn, zullen ze meer gaan fietsen. Ze hebben er meer plezier in. Dat is toch het mooiste wat je een fietser kan geven?”

 

De fietscursus is een initiatief van Mens en Welzijn Voorst in het kader van ‘Doortrappen’. Doortrappen heeft de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig blijven fietsen. Deze cursus bestaat uit twee lessen van ongeveer 2 uur. De eerste lessen worden aangeboden op woensdag 19 april en/of vrijdag 21 april in Twello. Exacte locatie wordt gedeeld na aanmelding. Vanwege verwachtte animo zijn er 2 groepen per dag, 4 groepen in totaal dus. De tweede training volgt een week later op woensdag 26 of vrijdag 28 april. Deelname is gratis, maar aanmelden is wel verplicht. Aanmelden kan via www.voorstactief.nl of bij Guus Kroes via: 06-40103611 of g.kroes@mensenwelzijn.nl .

Klik hier om je aan te melden voor de cursus

 

Guus Kroes (Mens en Welzijn Voorst)
Volg mij via
Laatste berichten van Guus Kroes (Mens en Welzijn Voorst) (alles zien)